Nem árt tisztában lenni, hogy egy fertőzés bekövetkezéséhez fertőző forrásra, terjedési közegre és a fertőzésre fogékony alanyra van szükség.

Jelen bejegyzésemben egy-két ötletet szeretnék megosztani a kedves olvasókkal arról, hogy mit is tehetünk vírusos fertőzés idején önmagunkért, szervezetünk immunrendszerének erősítése céljából:

- Először is fogyasszunk sok folyadékot (víz, ásványvíz, tea), legalább napi 2-3 liter mennyiségben. A sok folyadék serkenti a szervezet keringési rendszerét, többek között aktivizálja a vese kiválasztó szerepét és segíti a méreganyagok szervezetből történő ürítését.

- Ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag és változatos étrendet kövessünk, télen és kora tavasszal különösen fontos például a D vitamin utánpótlás, amely elengedhetetlen számos betegség megelőzéséhez, fertőzések megakadályozásához.

- Mossunk rendszeresen és naponta többször kezet. Közösségi helyeken használjunk kézfertőtlenítőt fertőzés terjedésének megelőzésére.

- Rendkívüli immunerősítő szerepe van egyes fizioterápiás alternatív gyógymódoknak. Jómagam infralámpás kezeléssel gyógyítom a nátha és a torokfájdalmak, izületi és izomfájdalmak tüneteit. De a finn szauna megfelelő használata is fantasztikus keringésjavító és immunerősítő hatással bír.

- A fizikoterápia egészségmegőrző és gyógyító szerepe egyre nagyobb jelentőségű a modern társadalomban. A rendszeres mozgás, torna mellett a passzív mozgatás, gyógymasszázs nemcsak testi-lelki frissítő és stresszoldó szerepéről híres, hanem immunerősítés, keringésjavítás, belszervi- és mozgásszervi panaszok kialakulásának megelőzésében is élen jár.  

Úgy gondolom, hogy önmagunkért, környezetünkért akkor tehetünk legtöbbet, ha előrelátó módon vigyázunk testi és lelki egészsgégünkre. Lényeges tehát, hogy testünket, lelkünket "karbantartsuk" és a szélsőségeket kerülve ne adjunk esélyt esetleges fertőzés bekövetkeztének.    

​​