Nincs lehangolóbb annál, mint amikor téli reggelen szürke, ködös napra ébredünk. Ilyen időben kedvtelenül, monoton látunk napi rutin tevékenységünkhöz, dolgainkat úgy intézzük, hogy fel sem tűnik, hogy a napfénytől mentes, egyhangú időjárás milyen nagymértékben is befolyásolja kedélyállapotukat, viselkedésüket, szokásainkat, kapcsolatainkhoz való hozzáállásukat.

Tapasztalataim alapján, ha jól indítjuk a reggelt, az kihat az egész napunkra. Készítsünk hideg, borongós, nyomasztó időben egy zamatos, friss, színes reggelit (salátát, vagy kis gyümölcstálat, joghurttal, pirítóssal). Minél többféle színes ételt használunk, annál változatosabb, szemet gyönyörködtető kompozíció jön létre. A friss vegyes saláta, vagy gyümölcstál – túl azon, hogy testünk téli vitaminszükségletének utánpótlását segíti, valamint frissességgel és energiával tölt fel – napi pszichikai, lelki állapotunkra igen pozitívan hat. Ha van időnk egy friss, meleg ebéd elkészítésére, szintén nem habozzunk használni a fantáziánkat.

A színek pszichikai kedvező hatása közismert. Szakemberek betegeket színterápiával gyógyítanak, gyerekeknek színes játékot, játszó eszközök készítésével fokozzák a kreativitását, készségfejlesztését. Az ételek piros színe energiával, életerővel tölti fel tudatunkat, növeli önbizalmunkat. A narancs színű táplálékok melegséget sugároznak, stimulálják aktivitásunkat, erősítik immunrendszerünket, a sárga étkek optimizmussal töltenek el, inspirálnak, jókedvűvé tesznek. A lila színű finomságok harmóniát és nyugalmat sugároznak, valamint megnyugtatják elménket, a friss zöld ételek pedig enyhítik a depresszió és szorongás tüneteit, békét sugároznak, és egészségi állapotunkat javítják. Fehér színű ételeink segítenek akadályaink elhárításában, gondolataink megtisztításában, semlegességre, visszafogottságra ösztönöznek zaklatott állapotunk esetén.

Íme, két kipróbált kompozíció, amelyet egy családi összejövetel alkalmával készítettem:

  1. Friss, vegyes egyedi görögsaláta reggelire:

Hozzávalók: Feta sajt (fehér), uborka, zöld olivabogyó (zöld), paradicsom (piros), pritaminpaprika (sárga), lilahagyma (lila), reszelt nyers sárgarépa (narancs), pár kanál olivaolaj, bazsalikom (lehetőség szerint friss), kiskanál cukor, zöldbors, feketebors, só

Az anyagokat tetszőleges mennyiségben kevertem össze, úgy hogy ügyeltem a fehér-zöld-piros-sárga-lila-narancs színű ételek hasonló arányára.  Általában én sok zöldfűszert használok, mert azokkal az ételek ízét jobban ki lehet emelni.

  1. Grillezett csirkemell vegyes körettel

Hozzávalók:  1 kg csirkemell (grillfűszerben, piros paprikával sütve piros), 3 db batáta v. édesburgonya (narancs), kisebb fej lilakáposzta (lila), 1 kg burgonya (sárga), ½ kg zöldbab (zöld), só zöldbors, pirospaprika, kurkuma, méz, őrölt kömény

A csirkemellet vékony szeletekre vágtam, fél napot grillfűszer keverékben és pirospaprikában pácoltam és kevés olajon kisütöttem. A batátát héjában megfőztem, majd meghámoztam és bot mixerrel krémet készítettem belőle, pici sóval, zöldborssal ízesítettem. Az apróra vágott lilakáposztát pici olajon és vízben pároltam, majd készen mézzel, őrölt köménnyel, sóval, borssal fűszereztem. A burgonyából pürét készítettet, melyet kurkumával tettem intenzív sárgává. A zöldbabot szintén pároltam, sóval, borssal ízesítve.

Az így elkészült színes  ételeket üvegtálakban szervíroztam, hogy a családtagok kedvükre szedhessenek a színes menüből.

   Grillezett csirkemell vegyes körettel